CRANIOSACRALIS BIODINAMIKA

"Soha nem láttam még ezt a ritmust, nem is olvastam róla ( ... )
 - Dr. John E. Upledger - Ekkor még nem tudtam, hogy magát, az ember "lényegét" pillantottam meg." 
"Soha nem láttam még ezt a ritmust,
nem is olvastam róla (...). Ekkor még
nem tudtam, hogy  magát, az ember
"lényegét" pillantottam meg."
 - Dr. John E. Upledger - 

Cranio...micsoda?

A craniosacralis (ejtsd: kranioszakrális) rendszer egy élettani, funkcionális rendszer, amely a keringési és légzési rendszerünk mellett a szervezet harmadik nagy ritmusát képezi.


A terápia elnevezése az anatómiai rendszer két végpontjáról, a koponya (cranium) és a keresztcsont (sacrum) latin neveiből ered. További részei: a teljes gerincoszlop, az agyat és a gerincvelőt beborító három rétegből álló kötőszöveti hártyás rendszer (dura) és az ebben termelődő agyi-gerincvelői folyadék (liquor).


A liquor ritmusa, áramlása finom érintéssel a test bármely pontján kitapintható. A terapeuta számára ez az elsődleges támpont, hogy átfogó képet kapjon a test állapotáról.

Ebben az érzékeny környezetben fejlődik az agyi állomány és a teljes központi idegrendszer, mely minden szervvel összeköttetésben áll, és működésükre közvetlen hatással van.


Ahhoz, hogy testünk harmonikusan működhessen, az agyi-gerincvelői folyadék akadálytalan áramlása szükséges ebben a félig zárt hidraulikus rendszerben.


A fizikai és lelki síkon minket ért traumák a craniosacralis rendszerben blokkok formájában lenyomatot képezhetnek, melyeket a szervezetünk akár évtizedeken át is tárolhat. Egy-egy ilyen hosszan tartó folyamat krónikus betegségek kialakulásához is vezethet.

"A trauma tulajdonképpen nem az, ami történt veled, hanem a trauma az, hogy soha senkivel nem lehetett erről beszélni. Az az élmény megfagyott."     – Feldmár András -

A kezelés menete

A kezelést végző személy rendkívül finom érintéssel, apró mozgulatokkal (mikromanipulációval) dolgozva fejt ki hatást a test egészére.

A kezelés hatása nem áll meg a fizikai síkon, a lelki traumák oldásán túl a szervezet öngyógyító képességeire is hatással van, méltán sorolják a holisztikus terápiás módok közé.

A kezelést megelőzően egy online állapotfelmérő adatlap kitöltésére van szükség, melyet az alábbi gombra kattintva érhetsz el:

Állapotfelmérő adatlap


Az első kezelés 90 percet vesz igénybe, a további kezelések 60 - 70 percesek. Általánosságban elmondható, hogy 4 kezelés tartós és jól érzékelhető változást hoz.


Hallottál már róla?

Ennek a rendkívül gyengéd manuális terápiának a kifejlesztése Dr. John E. Upledger (1932-2012) amerikai osteopatha orvos nevéhez fűződik. Upledger és az orvosokból, anatómiai specialistákból álló kutatócsoportja tudományos alapokra fektetve bebizonyítota, hogy a koponya csontjai közötti varratok nem tartalmaznak elcsontosodott szöveteket, közöttük nincs fix összeköttetés, hanem életünk során állandó mikromozgásban vannak! Ezért finoman elmozdíthatóak, és a csontokon belüli hártyarendszer, valamint a benne lévő folyadék is mozgatható.


Upledger ragaszkodott ahhoz, hogy az általa kidolgozott módszert ne sajátíthassa ki egyetlen szakmai csoport sem, továbbá lehetőséget biztosított arra, hogy a képzéseken laikusok is részt vehessenek. Az Upledger Institute International napjainkban már  több, mint 60 országban oktatja ezt a terápiás módot.

Alkalmazási területek

Alkalmazási területe igazán széleskörű, hiszen a központi idegrendszeren keresztül a kezelés hatást gyakorol a hormonrendszerre, szívre és az érrendszerre, az immunrendszerre, a csont- és izomrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, és a test energiarendszerére is. Segít továbbá a krónikus nyak-, hát- és derékpanaszoknál, migrén és fülzúgás esetén, valamint a stressz, a depresszió és egyéb lelki nehézségek leküzdésében.

Többek között az alábbi esetekben hatékony segítséget nyújthat a craniosacralis kezelés:

 • asztma, krónikus hörghurut, arcüreggyulladás
 • autizmus, központi idegrendszeri probléma
 • az immunrendszer zavarai, autoimmun betegségek
 • baleseti agyi és gerincvelői sérülések
 • bőrproblémák
 • fogászati és állkapocs-ízületi problémák
 • fül- orr- gégészeti betegségek
 • gasztroenterológiai betegségek (pl. reflux, gyulladásos betegségek, felszívódási zavarok, ételintolerancia, IBS...stb.)
 • gerincbetegségek
 • hormonális problémák
 • krónikus fáradtság, kimerültség, alvási zavarok, legyengült állapot
 • krónikus nyak- fej- hátfájdalom
 • műtét utáni működési zavarok
 • nőgyógyászati problémák (pl. ciklusproblémák, endometriosis, PCOS, meddőség, hormonális problémák)
 • ortopédiai problémák, csontritkulás
 • parkinson-kór
 • SM
 • szorongás, stressz, depresszió, pánik betegség, érzelmi nehézségek
 • szív- és érrendszeri megbetegedések, vérnyomással kapcsolatos problémák, szédülés
 • viselkedésproblémák, dühroham, koncentrációzavar


Ellenjavallatok

A craniosacralis terápia ellenjavallatai azok az esetek, amikor a koponyaüregi (intracranialis) nyomás változása instabilitást okozhat.

Ilyenek az akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, az akut nyakcsigolyatörés, nyúltagyi kitüremkedés, az Arnold-Chiari szindróma (fejlődési rendellenesség miatt kialakult kisagysérv), vagy az akut agyhártyagyulladás.


I D Ő P O N T F O G L A L Á S

É R D E K L Ő D É S

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.